Home / Voor professionals / Informatie voor professionals
Informatie voor professionals

Informatie voor professionals
Verbind jezelf met het onderwijs. Samen zijn wij verantwoordelijk voor het klaarstomen van de studenten voor de arbeidsmarkt.
Docent, instructeur of onderwijsassistent?
Docenten, instructeurs en onderwijsassistenten zijn een belangrijk deel van het onderwijsteam. Samen zijn zij verantwoordelijk voor het klaarstomen van de studenten voor de arbeidsmarkt. Sommige werkzaamheden komen overeen, maar er zit natuurlijk een groot verschil tussen een docent, een instructeur of een onderwijsassistent.
Als docent heb je de bevoegdheid om les te geven en ben je verantwoordelijk voor het onderwijsprogramma, de toetsing en het begeleiden en ondersteunen van de studenten. Om les te geven in bijvoorbeeld de generieke vakken als Nederlands, Engels of Rekenen heb je de bevoegdheid tot docent nodig. Als docent wordt er nog een onderscheid gemaakt tussen een eerstegraads- en tweedegraads bevoegdheid.
- Lees hire meer over eerstegraads- of tweedegraads bevoegdheden
De inhoudelijke werkzaamheden van een instructeur zijn anders dan die van een onderwijsassistent. Een instructeur in het onderwijs is iemand die geen bevoegdheid heeft tot docent, maar toch in het onderwijs ingezet kan worden. Dit zijn veelal mensen die uit het bedrijfsleven komen en veel ervaring hebben met de praktijk. De werkzaamheden van een onderwijsassistent hebben nauwelijks betrekking op de inhoud van de les, waar dit bij een instructeur wel zo kan zijn.
Een instructeur of onderwijsassistent heeft over het algemeen een ondersteunende functie. Dit komt omdat zij geen bevoegd docent zijn, waardoor zij altijd onder de verantwoordelijkheid vallen van een bevoegd docent of het onderwijsteam. De rolverdeling en de toewijzing van de taken is afhankelijk van het opleidingsniveau, de kennis en de ervaring van de instructeur of onderwijsassistent. Zij worden vaak ingezet bij tijdelijke uitval van een docent of wanneer er keuzedelen of beroepsgerichte vakken gegeven moeten worden.
Als ZZP’erhet onderwijs versterken?
Ons netwerk bestaat grotendeels uit zelfstandige docenten die, op zzp basis, verschillende onderwijsinstellingen helpen. Dit kan een training/workshop zijn, tijdelijke vervanging van een docent en optioneel, indien bij beide partijen gewenst, een permanente aanstelling binnen het docententeam. Dit wordt mogelijk gemaakt door een overname-regeling. Als zelfstandig docent in het onderwijs geniet je van verschillende voordelen. Allereerst is er de mogelijkheid- en de vrijheid om jouw werkweek te verdelen over verschillende opdrachten.
Ook kan je ervoor kiezen om voor een tijdelijke periode één enkele opdracht aan te nemen. Deze variatie- en afwisseling in zowel opdrachten als onderwijsinstellingen is waar veel zzp’ers over te spreken zijn. Zij genieten hierdoor, naar eigen zeggen, van de volgende voordelen:
- Minder last van ‘de dagelijkse sleur’, verveling of gewenning.
- Meer uitdaging, aanpassingsvermogen en daarmee groei.
- Mogelijk een meer divers en groter netwerk (afhankelijk van de eigen inspanningen).
- Over het algemeen een hoger inkomen dan in loondienst.
Naast bovenstaande voordelen geven docenten ook aan dat zij over het algemeen minder administratieve werkzaamheden hoeven te doen en dat zij een zzp opdracht kunnen combineren met een eventuele vaste aanstelling ergens anders. Dit betekent niet dat een zzp’er helemaal geen administratieve taken hoeft te verrichten, dit is afhankelijk van de afspraak met de onderwijsinstelling.
Inschrijven bij de KvK als ZZP’er, waar moet je rekening mee houden?
Of toch in loondienst?
Enkele docenten in ons netwerk hebben aangegeven niet als ZZP’er te willen werken. Dit heeft verschillende redenen, denk aan het bijhouden van je eigen administratie, het inschrijven bij de KvK en het aan de kant zetten van geld voor pensioen en/of verzekeringen. Dit is volkomen begrijpelijk..
Ook is het bij sommige specialisaties of unieke projecten erg lastig en soms haast onmogelijk om iemand te vinden die zowel geschikt als beschikbaar is. In deze gevallen willen onderwijsinstellingen nog wel eens akkoord gaan met een instructeur; een ervaren persoon die uit het bedrijfsleven komt, zonder de specifieke bevoegdheid tot docent. Dit is ook het geval voor veel praktijkgerichte onderdelen in het MBO en HBO.
Om bovenstaande redenen bieden wij ook de mogelijkheid om via ons op contractbasis aan de slag te gaan.
Benieuwd waarmee je rekening moet houden bij je KvK inschrijving als ZZP’er? Lees dan dit artikel!
Wil je als ZZP’er aan de slag en je hebt je nog niet ingeschreven? Hier leggen we kort uit hoe je dit doet!
Inschrijven bij de KvK,hoe doe je dat?
Hoe kunnen wij helpen?
We staan je graag persoonlijk te woord.
Telefoonisch zijn we te bereiken via +0362060823
Stuur ons een email
Wij nemen binnen 24 uur contact op! info@docenthuren.nl