In de afgelopen 5 jaar is het aantal zzp’ers in het onderwijs, ook wel freelance docenten, verdubbeld. Als zzp’er (in het onderwijs) moet je met verschillende dingen rekening houden. Zo moet je nadenken over dingen als de bedrijfsvorm, de bedrijfsnaam, verzekeringen en pensioen. Naast dit moet je ook kijken of je jezelf wel geschikt acht om te gaan ondernemen. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat ondernemen in het onderwijs ten koste gaat van de kwaliteit van het onderwijs.

Als ZZP’er in het onderwijs?

Zelfstandigen zonder personeel worden veelal ingezet op het lager onderwijs, voortgezet onderwijs en het MBO/HBO. Elke onderwijsinstelling en elk onderwijsteam reageert anders op zzp’ers. Enerzijds zijn er de scholen en docententeams die allang blij zijn dat er iemand is die de lessen op zich kan en wilt nemen. Anderzijds zijn er docenten die zeggen dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de lessen. Aan jou dus om deze meningen te veranderen!
Allereerst is het belangrijk om te beslissen of je fulltime of parttime als zelfstandig docent wilt werken. Zo kan je ervoor kiezen om de volledige FTE te verdelen over verschillende opdrachtgevers en verschillende opdrachten, óf simpelweg een enkele opdrachtgever. Tegelijkertijd kiezen veel mensen ervoor om parttime te gaan freelancen om de overige uren in loondienst te werken. Zelf moet je kijken hoeveel risico je wilt nemen en of je genoeg opdrachten kunt uitvoeren om een volledige FTE te kunnen werken.

Welke rechtsvorm is geschikt voor mij?

Iedereen die zich inschrijft bij de KvK moet een rechtsvorm kiezen. ZZP is geen rechtsvorm. De meeste zelfstandige docenten kiezen voor een eenmanszaak of een B.V. (Besloten Vennootschap). Tussen deze twee rechtsvormen zit een groot verschil, denk aan belastingen, bestuur, aansprakelijkheid en sociale zekerheid. Zo ben je als ondernemer in een eenmanszaak bijvoorbeeld persoonlijk aansprakelijk voor schulden in het bedrijf. Het privé- en ondernemersvermogen zijn in het geval van een eenmanszaak één. Heb je dus een grote schuld met je bedrijf maar kun je dit niet betalen? Dan is beslaglegging op je auto of je woning niet uitgesloten.

Voor meer informatie over het kiezen van een rechtsvorm en waarmee je rekening moet houden, kan je dit artikel van de KvK bekijken.

Wet DBA en schijnzelfstandigheid

Een bekende term bij de belastingdienst en zzp’ers is schijnzelfstandigheid. Hierbij lijkt het alsof je zzp’er bent, maar ben je eigenlijk in loondienst. Ondanks dat je ingeschreven staat bij de Kvk, is er sprake van een gezagsverhouding. Volgens de belastingdienst ben je niet zelfstandig, wanneer je niet zelf bepaalt of je een vervanger stuurt bij ziekte, je meer dan 70% voor dezelfde opdrachtgever werkt of wanneer je zelf niets investeert maar gebruikmaakt van alle middelen en materialen van de opdrachtgever. Doe hier de check van de Kvk om te kijken of er sprake is van loondienst. Meer weten over schijnzelfstandigheid? Dit artikel legt alles haarfijn uit.

Administratie, verzekeringen en het pensioen

Als je ingeschreven staat bij de KvK, ben je wettelijk verplicht om je administratie op orde hebben. Zo moet je aan een aantal eisen voldoen als je te werk gaat met facturen en offertes. Daarnaast moet je je administratie minimaal 7 jaar bewaren. Voor een meer gedetailleerde uitleg over de administratie, kun je dit artikel lezen.

Als zzp’er verdien je per uur meer dan wanneer je in loondienst bent, maar dit is niet zonder reden. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het dragen van de risico’s, wat normaal de werkgever is. Het beste voorbeeld is arbeidsongeschiktheid. Wanneer je in loondienst bent en je wordt ziek, krijg je doorbetaald. Gebeurt er een bedrijfsongeval, dan is je werkgever daarvoor verzekerd. Als zelfstandig docent ben jij dat. Dit betekent dus dat er geen geld binnenkomt bij ziekte of arbeidsongeschiktheid, tenzij je hiertegen verzekerd bent. Daarom is het bijna noodzakelijk om jezelf en je bedrijf goed in te dekken met behulp van verzekeringen. Daarnaast is pensioen een belangrijk onderwerp. Hoe ga je dit organiseren? Ga je elke maand geld opzij zetten, zoek je een bedrijf die jou hierin kan ontzorgen óf zet je geld opzij om dit te investeren in bijvoorbeeld vastgoed zodat dit je pensioen is?

Lees hier meer over het indekken van risico’s.

De verklaring omtrent gedrag (VOG)

Om als zelfstandig docent in het onderwijs aan de slag te kunnen, wordt er door opdrachtgevers vaak gevraagd naar een VOG. Dit is een document wat aangeeft dat uw gedrag in het verleden geen bezwaren oplevert voor de uitvoering van het werk. Als u geen strafblad heeft, krijgt u altijd een VOG. Heeft u wel een strafblad, dan is het handig om dit artikel te lezen. Het aanvragen van een VOG kost geld, dus bespreek met de opdrachtgever wie dit gaat financieren.